Netjeri Importanti

Netjeri (sau „cele divine”) sunt spirite non-umane care locuiesc în lumea nevăzută. Netjeri enumerați pe această pagină sunt menționate frecvent în mituri, vrăji și alte scrieri antice. Descrierile acestor Netjeri sunt furnizate aici pentru confortul dumneavoastră.

 

Ammit

(Am-mut) – „Dead-Swallower” Staționat chiar lângă cântare în Sala Adevărului Dublu [vezi Ma’at], funcția lui Ammit este să aștepte judecata postmortem a unui suflet (vizuit ca inima defunctului fiind cântărit pe un cântar împotriva penei lui Ma’at) și apoi, dacă sufletul eșuează testul, Ammit smulge inima și o devorează, făcând sufletul să înceteze să mai existe. Ca pedeapsă supremă a celor răi, Ammit este descris ca un compus hidoasă al animalelor de care oamenii lui Kemet se temeau cel mai mult: bot și cap de crocodil, gheare și față de felină, și un corp și picioare de hipopotam din spate. Ammit este, de asemenea, denumit uneori „Marele morții”, iar papirusurile o înfățișează pe Ea privind cu răbdare pe Yinepu cântărind inima unui bărbat cu pana lui Ma’at.

Apep

(GR Apophis) – (traducerea reală neclară; romanii credeau că înseamnă „Cel care este scuipat”) În timp ce este în afara creației lui Tem și, prin urmare, din punct de vedere tehnic, nu face parte din Netjer, Apep este încă o parte a universului; acea parte care caută constant dizolvarea și distrugerea ei. Apep este caracterizat ca un „șarpe rău” în unele texte, dar trebuie amintit că pentru Kemetici acesta nu este un rău personalizat, cum ar fi conceptele creștine sau islamice de „diavol”. Ziua de naștere a lui Apep și ziua de Anul Nou sunt marcate de efectuarea unor ritualuri de execrare pentru a evita „actele aleatorii ale lui Apep” în timpul anului următor. Se afirmă în mai multe texte că „Apep” nu este Numele său real, dar în timp ce multe alte nume sunt date pentru Apep, niciunul nu este recunoscut a fi cel „adevărat”,eventual pentru a evita atragerea atenţiei acestei Prezenţe extrem de puternice.

Duamutef

(Tuamutef) – „Lăudându-și mama” Unul dintre cei „Patru Fii ai lui Heru” descriși în literatura funerară ca protejând tronul lui Wesir în lumea interlopă, Duamutef este înfățișat ca un om mumificat cu cap de șacal pe mobilierul funerar și în special „canopicul”. „ borcane care țineau organele defunctului (borcanul lui Duamutef ținea stomacul). Ulterior, filozofii ermetici l-au echivalat pe Duamutef cu elementul pământ, datorită asocierii sale cu protectorul funerar Nit și direcția nordului.

fericit

„Runner” Unul dintre cei „patru fii ai lui Heru” descriși în literatura funerară ca protejând tronul lui Wesir în lumea interlopă, Hapy este înfățișat ca un om mumificat cu cap de babuin pe mobilierul funerar și în special borcanele „canopice” care țineau organele. al defunctului (borcanul lui Hapy ținea plămânii). Filosofii ermetici de mai târziu l-au echivalat pe Hapy cu elementul aer din cauza asocierii sale cu protectorul funerar Nebt-het și a direcției de est.

Heru-em-Akhet

(G/R Harmachis) – „Heru-in-the-Orizon” Heru-em-Akhet nu este cu adevărat un Nume al lui Netjer, ci o persoană divinizată aplicată special marelui Sfinx staționat înaintea celei de-a doua piramide (Khafre) la modern- ziua Giza. Ca protector al necropolei Vechiului Regat, Heru-em-Akhet stă în fața zorilor și a Nilului, urmărind că nimeni nu-i deranjează pe restul stăpânilor săi, cu capul său uman și corpul de leu la o scară mult mai mare decât orice alt sfinx cunoscut. Kemet. Numele face și aluzie la prezența regelui (Heru) în interiorul piramidei (de cele mai multe ori numit orizont, simbolizând moartea implicită în apus și renașterea implicită în răsărit).

Imset(y)

(Amset; WB Meshtha) „The Kindly One” Unul dintre „Patru Fii ai lui Heru” descriși în literatura funerară ca protejând tronul lui Wesir în lumea interlopă, Imset este înfățișat ca un om mumificat care poartă cârpă „nemes” pe mobilierul funerar. și mai ales borcanele „canopice” care țineau organele defunctului (borcanul lui Imset ținea ficatul). Filosofii ermetici de mai târziu l-au echivalat pe Imset cu elementul de apă datorită asocierii sale cu protectorul funerar Aset și direcția spre vest.

Qebshenef

„Răcindu-și fratele (cu apă)” Unul dintre „Patru Fii ai lui Heru” descriși în literatura funerară ca protejând tronul lui Wesir în Lumea de Subteran, Qebshenef este înfățișat ca un om mumificat cu cap de șoim pe mobilierul funerar și în special pe „canopicul”. ” borcane care țineau organele defunctului (borcanul lui Qebshenef ținea intestinele). Filosofii ermetici de mai târziu l-au echivalat pe Qebshenef cu elementul foc, datorită asocierii sale cu protectorul funerar Serqet și direcția spre sud.

Udjat

„Prosper, sănătos, întreg” Ochiul lui Ra sau Heru, reprezentat simbolic cu coada lungă și sprâncenele care sunt semnele unui șoim. Udjat nu este în sine un nume al lui Netjer, ci una dintre cele mai importante icoane ale religiei kemetice.