FAQ

 

AM citit că faraonii egipteni antici erau considerați zei vii. Ce înseamnă asta pentru Nisut-ul tău?

Ideea de regi-zeu se datorează mai mult concepțiilor moderne despre regalitate și filmelor de la Hollywood decât realității antice. Doar trei faraoni (de la Kemetic per-a’a, sau „marea casă”, numele reședinței regale) s-au îndumnezeit în timpul vieții. Acești trei zei-regi au fost Amenhotep IV (numit Akhenaton) și Ramses al II-lea al Regatului Nou și Cleopatra al VII-lea din perioada ptolemaico-romană. Se spunea că regii morți preiau identitatea și, prin urmare, puterea zeului Wesir; dar la fel au făcut (și mai fac) toți morții, regali sau nu.

Vechii egipteni și ortodocșii Kemetici moderni recunosc un spirit divin denumit ka regal , esența regalității oferită ca un dar de la zei umanității, ca factor care creează un rege kemetic sau Nisut-bity , care poate însemna „un deținător”. autoritate.” Acest ka stă latent în potențiali regi până când este actualizat prin încoronare. De la încoronare, persoana care devine Nisut există ca două persoane – un om muritor și un rege nemuritor. Acest lucru nu este același lucru cu a spune că un om care poartă ka regal este el însuși un zeu ca zeii și zeițele cărora le închinăm. De fapt, în documentele antice, dacă cuvântul netjer este folosit pentru a descrie un Nisut, acesta este întotdeauna prefațat de cuvântul nefer, care uneori înseamnă „bun” sau „frumos”, dar în acest context înseamnă „mai mic” sau „mai tânăr”. Nisuții încoronați nu mai sunt, în anumite privințe, doar oameni, dar nici nu sunt zei. Nisuts ca categorie de ființă există undeva între uman și divin, ca slujitor al ambelor.

La fel cum se crede că monarhii occidentali moderni, cum ar fi regina Elisabeta a II-a, sunt persoane duble (în cazul QEII, ca Elizabeth Windsor umanul și Elisabeta a II-a Regina, deținătoarea coroanei britanice), credem că actualul nostru Nisut (AUS) este ambele un om, Pr. Tamara Siuda; și vasul instituției Kemetice a regalității, Nisut Hekatawy Alexandros. Nu o închinăm ca pe o zeiță. Persoana care poartă ka-ul regal este un om muritor, la fel ca toți cei care au mers înaintea Ei pe tronul Heru (numit după zeul regalității care supraveghează tronul și adevăratul proprietar al ka-ului regal). Adesea scriem cu majusculă pronumele și titlurile lui Nișut atunci când ne referim la Ea, pentru a ne aminti că Ea este prima slujitoare a zeităților pe care le închinăm. O respectăm și o onorăm ca învățătoare și mama religiei noastre,dar noi nu Îi închinăm ca zeii și zeițele cărora Ea se închină alături de noi și se consideră un copil al lui, așa cum facem noi.

Pot să particip la religia ta, dar totuși să mă închin altor zei sau să particip la ceremonii religioase care nu sunt ortodoxe kemetice?

Membrilor ortodocși Kemetici nu li se cere niciodată să repudieze, să denunțe sau să renunțe la participarea sau părtășia în orice practică religioasă, indiferent dacă aceasta derivă și din Kemet sau nu. În antichitate, religia kemetică avea două niveluri de practică – un stat, practică religioasă formală și o practică religioasă privată, informală. Ortodoxia Kemetică are aceeași structură pe două niveluri. Oferim instrucțiuni religioase oficiale și ritualuri pentru membrii noștri bazate pe riturile de stat practicate cândva de egiptenii antici printr-o preoție instruită; dar în afară de a oferi un șablon pentru un ritual semi-formal zilnic în altarul propriu, nu dictăm în niciun fel practicile religioase private ale membrilor.

The only thing regarding other religions that Kemetic Orthodoxy does not recognize is ordination. Any member who is ordained clergy in another religion, while they are respected for that accomplishment, would not be automatically recognized as Kemetic Orthodox clergy. This is true even if their ordination is in another religion honoring the same deities. We have our own requirements and training that all Kemetic Orthodox clergy undergo. This is common to most religions, and is not to ridicule or negate a member’s outside or prior experience in any way. A number of our members practice more than one religion, worship non-Kemetic gods, or honor non-Kemetic spirits and ancestors alongside Kemetic Orthodox practices. Some even serve as clergy, in other religions from Christianity to Wicca. We embrace the diversity of our community, and believe that while what we teach in Kemetic Orthodoxy will always be the formal „state” religion of Kemet’s past, the non-formal practices of our collective membership are also worthy, and add to our body of spiritual maturity and knowledge. This interreligious strength enables us to work with all people to further Ma’at in the world, and not just those who follow the same teachings that we do. This was something that was also practiced in antiquity, when Kemet expanded to empire status.

Ce sărbători sărbătoresc ortodocșii kemetici?

Ortodoxia Kemetică respectă un calendar „civil” sau ceresc de 365 de zile (12 luni a câte 30 de zile fiecare, plus cinci zile epagomenale pentru nașterile Marelui Netjeru din Iunu (Heliopolis)) cu date lunare din calendarul lunar pe măsură ce apar. Calendarul civil ortodox Kemetic este calibrat, la fel ca omologul său antic, la răsărirea stelei Sirius (Sopdet în Kemetic) la orizont după o perioadă de invizibilitate de 70 de zile, corespunzând aproximativ la sfârșitul lunii iulie până la începutul lunii august în calendarul modern, gregorian.

În calendarul nostru de festival sunt o serie de sărbători dedicate diferiților zei și zeițe, împreună cu cele sărbătorite de toți Kemet, cum ar fi ziua de Anul Nou (de obicei prima săptămână din august gregorian); Tainele lui Wesir (ultima săptămână din noiembrie/prima săptămână din decembrie); Ridicarea Pilonului Djed (începutul lunii ianuarie); Festivalul Purificării (mijlocul lunii mai) și sărbătorile lunare de la Opet (septembrie), Sărbătoarea Frumoasă a Văii (aprilie sau mai) și Frumoasa Reunire (mai sau iunie). Festivalurile sunt sărbătorite cu procesiuni de icoane și statui, rugăciune și liturghie și, uneori, drame rituale și, în general, culminează cu o masă comunală. Casa Netjer sponsorizează o retragere anuală de Anul Nou, care implică toți devotații și preoții în celebrarea ritualurilor majore și reînnoirilor celei mai importante sărbători din anul festivalului.

Întrucât religia kemetică s-a pierdut de mult timp, cum este reintrodusă ca Ortodoxie Kemetică?

Reintroducerea unei religii străvechi care a fost aproape complet pierdută este oarecum ca și cum ați conduce o expediție arheologică – prin multe straturi, întorsături și întorsături, un explorator răbdător va descoperi cantități mari de informații și comori dincolo de orice credință. Printr-o astfel de explorare răbdătoare, Religia Ortodoxă Kemetică este mândră să prezinte lumii încă o dată bogăția spirituală a Kemetului.

Fondatorul practicii Kemetice Ortodoxe și actualul Nisut, Rev. Tamara Siuda (AUS), are un master (2000) în Egiptologie de la Departamentul de Limbi și Civilizații din Orientul Apropiat, Universitatea din Chicago. Ea are un al doilea master în Studii Copte prin Universitatea Macquarie (2008) și este în prezent în curs de doctorat în Departamentul de Religie de la Claremont Graduate University. Nisut-ul nostru (AUS) a cercetat Kemet pe cont propriu timp de aproape trei decenii. Ea a lucrat și ca profesionist academic: ca asistent registrator la Muzeul Institutului Oriental al Universității din Chicago, un arhivar asistent în Arhivele de Cercetare a Institutului Oriental, un profesor de egiptologie și asistent de antropologie la Field Museum of Natural History, un membru al societăți publice și private de egiptologie și coptologie,și ca autor publicat și lector în domeniu.

Ca cler și ca devoți, membrii Ortodoxiei Kemetice și ai Casei Netjer au fost activi în lucrări interreligioase la nivel local, național și internațional. Nisut (AUS) și Rev. Craig Schaefer au fost reprezentanți ai religiei kemetice la Consiliul pentru un Parlament al Religiilor Mondiale (CPWR) desfășurat la Chicago în 1993. Nisut (AUS) și Rev. Ryan Jones au fost delegați Kemetic Orthodocs la CPWR a avut loc la Cape Town, Africa de Sud, în decembrie 1999, unde Nisut (AUS) a ținut și prelegeri despre religia ortodoxă kemetică; iar în 2004, Rev. Stephanie Cass și Nisut (AUS) au călătorit la Barcelona, ​​Spania, pentru a participa la al treilea CPWR modern. La Parlamentul din 2004, Nișut (AUS) a făcut parte dintr-un grup de lideri religioși care discutau modalități de abordare a problemei importante a datoriei internaționale.Nisut-ul nostru (AUS) menține, de asemenea, calitatea de membru și implicarea în alte organizații interreligioase și încurajează munca interreligioasă și caritatea la toate nivelurile de implicare, inclusiv o cerință obligatorie pentru o astfel de muncă din partea fiecărui preot ortodox kemetic laic și hirotonit.

Nisut-ul nostru (AUS) lucrează din texte sursă reale, își face propriile traduceri și caută îndrumare divină în formularea canonului și liturgiile derivate ale Ortodoxiei Kemetice. Textele focus includ liturgii și imnuri existente din perioada faraonică, precum și lucrări ulterioare sintetizate din piese anterioare. Aceasta include ritualuri funerare, cum ar fi cele care conțin textele piramidei, textele sicriului și Pert em Hru. sau „Apariția de zi” (deoarece se găsește în morminte, acest ultim set de scrieri este cunoscut de savanții moderni drept „Cartea morților”); diverse papirusuri mitologice, literatura de înțelepciune sau învățături morale din diverse perioade de timp; și texte rituale și mitologice păstrate de pe pereții templului și mormintelor. Nu încorporăm practicile altor religii în practica noastră. Liturgia ortodoxă kemetică pentru ritualul de stat este prezentată în templul principal în engleză și în kemetică, deoarece nu toți membrii templului sunt neapărat cunoscători în limba kemetică.

Ce culoare/rasă erau egiptenii antici?

Această întrebare este la fel de veche ca studiul modern al egiptologiei și, din păcate, mulți oameni, din trecut și din prezent, insistă să injecteze rasa în întrebările despre Kemet. Teoria unei „rase dinastice” (adică, persoane non-kemetice înrudite cu europenii moderni) ca creatori ai societății kemetice, susținută cândva de egiptologii europeni și americani timpurii, a fost pusă la punct ca nefondată, deși cei care citesc mai în vârstă ( înainte de 1970 CE) Cărțile de egiptologie s-ar putea să nu creadă că este adevărat.

Datele actuale din istoria predinastică, precum și mediul lingvistic al lui Kemet, indică origini multiple pentru societatea kemetică, inclusiv zonele nord-africane, levantine și sub-sahariane. Pe măsură ce cercetările continuă (deși aceasta nu este în niciun caz o carte închisă), că egiptenii antici semănau cu egiptenii moderni în multe privințe. Dacă ați fost vreodată în Egipt, știți că aceasta înseamnă o serie de culori ale pielii și mai multe origini etnice, fără nimeni cu adevărat „alb” sau „negru” așa cum este înțeles în limbajul actual al lumii occidentale.

După cum se menționează în paginile Ortodoxiei Kemetice, poporul Kemetic nu a avut NICIODATĂ un sentiment de distincție rasială în modul în care Occidentul modern a îmbrățișat-o de la începuturile sclaviei triunghiulare din Africa în secolul al XV-lea e.n. Oamenii kemetici nu s-au împărțit niciodată sau s-au judecat unul pe altul strict pe baza nuanței pielii sau a trăsăturilor fizice. Ceea ce a făcut ca o persoană să fie „kemetică” nu a fost culoarea pielii, tipul de păr sau descendența lor, ci dacă el sau nu era membru al societății, religiei și culturii kemetice. Aceasta este poate cea mai importantă lecție pe care o putem învăța de la Kemet – că zeii și zeițele sunt acolo pentru toți copiii lor, indiferent de cum arată. Ortodoxia Kemetică este o religie multiculturală care nu limitează apartenența la credință din motive de culoare sau etnie a pielii,nici nu tolerează discriminarea rasială sau prejudecățile în rândul membrilor săi.

Când au loc slujbele de închinare ortodoxă Kemetic și cum sunt acestea?

Slujbele ortodoxe Kemetice se desfășoară pe două niveluri: formal și informal, corespunzătoare religiei de stat și personale practicate în Kemet. Serviciile formale includ liturghie și ritualuri de purificare de trei ori pe zi și liturghii în numele congregației în zilele de festival și procesiune; denumiri, dedicații și hirotoniri; și consultări spirituale și divinații prin oracol. Riturile templului includ lecturi liturgice, imnuri atât cântate cât și cântate, muzică, dans și drame rituale. Practicile informale pot fi efectuate la altarul personal al oricărui membru în orice moment și includ adesea rugăciune, ofrande și sacrificii, purificări și meditații.

A fost religia kemetică originală un cult al morții? De ce erau atât de preocupați de moarte?

Motivul pentru care majoritatea oamenilor cred că Kemet era preocupat de moarte este un efect secundar al zonei în care se află Egiptul. Când Kemet a căzut în mâinile invadatorilor, templele sale au fost cooptate sau distruse, în timp ce mormintele, ascunse în locuri uscate, pustii, au fost trecute cu vederea. Milenii mai târziu, în timp ce majoritatea templelor sunt în ruine și o serie de texte au fost distruse, arheologii găsesc un tezaur în morminte și cimitire și, în principal, lucruri pe care te-ai aștepta să găsești în astfel de locuri: obiecte asociate cu moartea. Este îndoielnic că oamenii kemetici au fost la fel de preocupați de moarte pe cât ne-ar face să credem unii savanți. Textele existente, dimpotrivă, vorbesc despre o cultură cu mare respect pentru viață și fericire. De exemplu, celebra colecție de papirusuri denumită „Cartea morților” era cunoscută de oamenii din Kemet drept „Capitole din Coming Forth By Day” și a discutat despre modalități prin care cineva se poate ridica din tăcerea mormântului în renașterea glorioasă.

Ce are Ortodoxia Kemetică în comun cu alte religii? Cum diferă de ei?

Ortodoxia Kemetică, așa cum s-a discutat mai sus și separat pe pagina noastră de definiții, este o practică reînviată a unei religii antice, specifică Văii Nilului din nordul Africii sau „Egiptul antic”. Ortodoxia Kemetică se concentrează pe o continuare a liturghiei și a riturilor practicate inițial până la sfârșitul perioadei faraonice (aproximativ 4500 î.Hr. până la 30 î.Hr.). Religia antică este departe de a fi nedocumentată: există o mulțime de informații disponibile în jurul practicilor tradiționale ale lui Kemet, iar Ortodoxia Kemetică se concentrează pe texte antice și rituri originale pentru practica sa formală sau „de stat”, așa cum religia kemetică prin natura sa a fost (și rămâne) foarte tradițional și conservator. Practicile personale permit mult mai mult individualism, dar se bazează în general pe modele tradiționale.

Ortodoxia Kemetică în practică este diferită de alte organizații spirituale „egiptene” sau „kemetice” bazate pe modele New Age sau Neo-păgâne, cel mai semnificativ în domeniile de interacțiune cu Divinitatea, organizarea preoției și practica liturgică. În timp ce Ortodoxia Kemetică ar putea fi înțeleasă ca fiind o religie „păgână” în contextul Bisericii Romano-Catolice (adică, o religie care nu are origini creștine sau biblice), în prezent nu ne clasificăm drept păgâni, deoarece nici nu urmăm învățăturile spirituale. al Sfântului Scaun, nici practicile noastre spirituale nu derivă din aceleași surse, sau chiar din structurile generale, ale grupurilor care se referă în prezent ca fiind păgâne sau neo-păgâne. Ne recunoaștem politeiști, deoarece recunoaștem existența multor zei și ne închinăm.

Când Netjer interacționează cu ortodocșii kemetici într-un context ritual, este foarte intim, personal și față în față, de cele mai multe ori sub formă de Saq sau posesiuni oraculare, în transă completă similară (dar nu la fel cu sau împrumutate din) cele ale altor religii africane. Aceasta diferă de „canalizarea” New Age sau „tragerea în jos a lunii” a religiilor neo-păgâne, în care un vorbitor este privit ca un purtător de cuvânt al divinității, dar rămâne pe deplin sau semi-conștient în timpul ritualului sau rostește cuvinte pre-planificate.” în numele” Divinității.

În plus, multe căi New Age și neo-păgâne sunt religii ale preoților și preoteselor, în care fiecare membru este cler și tot ceea ce este necesar în multe cazuri pentru a deveni preot este să te declari așa. În Ortodoxia Kemetică, în antichitate ca și astăzi, nu toți oamenii sunt chemați la preoție și nici preoția nu este crucială pentru împlinirea spirituală. Hirotonirea clerului în Ortodoxia Kemetică nu are nici un sistem de realizare sau de grade; membrilor religiei, atât clerici cât și devotați, li se acordă roluri în funcție de vocație și nevoi spirituale, în loc de inițieri acordate exclusiv pentru bani, cunoștințe, talent, vechime sau muncă.

În multe privințe, în special în modul în care religia este administrată și în funcțiile ei sacerdotale, Ortodoxia Kemetică este mai asemănătoare cu alte religii indigene și antice politeiste, precum și cu formele anterioare ale religiilor iudeo-creștine, decât cu cele neo-păgâne sau noi. Cei de vârstă. Religia kemetică a avut o influență profundă asupra grecilor și romanilor și, după cum se observă în alte părți ale acestei întrebări frecvente, elementele religiei kemetice sunt încă de observat în contexte non-kemetice precum poezia sufită, liturgia ortodoxă coptă și concepția creștină despre „rai”. .”