Lecturi recomandate

Următoarele cărți despre religia, cultura și filosofia Egiptului antic sunt citite recomandate (nu obligatorii) pentru devotații Ortodoxiei Kemetice. Includerea unei cărți pe această listă nu înseamnă că trebuie să fim de acord cu tot ceea ce spune orice carte sau că lecturile noastre recomandate trebuie să includă învățăturile ortodoxe Kemetice oficiale. Credem că familiaritatea cu aceste texte poate îmbunătăți înțelegerea religiei noastre, precum și poate face cititorii conștienți de controversele și problemele moderne referitoare la Egiptul antic și religia sa. „Recenzii de cărți” mai lungi ale textelor selectate pot fi găsite pe paginile noastre de recenzii de cărți.

Asigurați-vă că vizitați librăria noastră online de unde puteți achiziționa unele dintre cărțile enumerate mai jos!

Teologie și Filosofie

Simbol și magie în arta egipteană

De ibid, Thames & Hudson, 1994. ISBN 0-500-23663-1

Expandând ideile de bază din Reading Egyptian Art , a doua carte a lui Wilkinson se adâncește în alte simboluri și iconografii ale artei egiptene, inclusiv canonul proporției, paleta de culori, materialele folosite, formele, dimensiunea relativă și alte elemente artistice/stilistice, explicând punctele sale cu fotografii cu obiecte reale, temple kemetice, morminte și papirusuri. Foarte recomandat.

Un dicționar al zeilor și zeițelor egiptene

De Hart, George, Routledge, 1986 .ISBN 0-415-05909-7

O privire enciclopedică asupra numelor lui Netjer în ordine alfabetică. Nu exhaustiv în niciun caz, dar la îndemână, ușor accesibil și mai bun decât Budge.

Concepții despre Dumnezeu în Egiptul Antic: Unul și cei mulți

De Hornung, Erik; [tradus din germană de John Baines], Cornell University Press, 1982. ISBN 0-8014-1223-4

O privire provocatoare asupra filozofiei din spatele religiei kemetice, conceptelor kemetice despre divinitate și contribuția lor la dezvoltarea altor religii și filozofii ale lumii, tradus cu măiestrie din originalul german de egiptologul John Baines. Nu pentru începători. Foarte recomandat.

Marile Zeițe ale Egiptului

De Lesko, Barbara S, University of Oklahoma (Norman) Press, 1999. ISBN 0-8061-3202-7

Un studiu aprofundat revigorant al unora dintre numele feminine: Nut, Nit, Nekhebet/Wadjet, Hethert, Mut; și templele și clerul lor, de către un egiptolog acreditat, dar scrise pentru un public general mai larg. Se limitează la predica feministă ici și colo, dar în rest o resursă excelentă și bine gândită pentru cei interesați de aspectele feminine ale zeității kemetice.

Viața de zi cu zi a zeilor egipteni

De Meeks, Dimitri și Christine Favard; [tradusă din franceză de GM Goshgarian], Cornell University Press. ISBN 0-801-43115-8

Următoarea carte revoluționară de la Concepțiile lui Dumnezeu în Egiptul Antic , Viața de zi cu zi poate înlocui Hornung ca cel mai cuprinzător studiu despre teologia kemetică. Meeks adoptă o perspectivă interesantă, care este de a prezenta Numele lui Netjer ca și cum ar fi un popor, iar cartea ar fi un studiu antropologic al unui trib viu. Acoperă complexitățile filozofice ale religiei egiptene antice, precum și unele dintre faptele dure: rituri, temple, preoție și sistemul calendaristic pe trei niveluri legat de zilele festivalului Numelor. Poate să nu fie pentru începători, dar este mai accesibil decât Hornung. Disponibil atât în ​​format cartonat, cât și în broșat. Foarte recomandat.

Religia egipteană

De Morenz, Siegfried. [tradus din germană], Cornell Paperbacks. ISBN 0-8014-8029-9

O discuție minunată despre religia kemetică atât din perspectivă teologică, cât și din perspectivă filozofică. Nu o carte ușor de citit, dar una valoroasă; Cred că este superioară cărții cu același titlu a lui Henri Frankfort.

Papirusuri mitologice

De Piankoff, A, Seria Bollingen, Texte și reprezentări religioase egiptene, 1957. Epuizat

O colecție de papirusuri funerare dintr-un depozit de morminte pentru preoții cu numele lui Netjer, cunoscuți sub numele de Amen-Ra. O carte cu o transcriere a hieroglifelor și traducerea lor în limba engleză este însoțită de peste 30 de reproduceri complete ale papirusurilor aflate în discuție, mai multe color. Informații rare, dar utile cu privire la diferite manifestări ale literaturii funerare Netjer și Noul Regat/Perioada Târzie.

Mecanica practicii magice egiptene antice

De Ritner, Robert Kriech, Institutul Oriental al Universității din Chicago, Studies in Ancient Oriental Civilization #54, 1993. ISBN 0-918986-756-3

Poate cel mai ambițios studiu al „magiei” egiptene antice până în prezent, disertația lui Ritner este un compendiu de material sursă pentru structura și forma ritualurilor practicate în Kemet. În timp ce materialele sunt limitate pentru perioade înainte de sfârșitul Regatului Nou (o problemă pentru toată egiptologia), Ritner a făcut o treabă spectaculoasă de a reuni diverse puncte de interes simbolic, fizic și teologic, de la folosirea rugăciunii în scopuri medicinale până la execrare. , binecuvântare, divinație și alte ritualuri ca „magie”. Nu pentru începători; ca disertație, se așteaptă ca cititorii să fie familiarizați cu o serie de argumente filozofice kemetice, iar pasajele sunt redate în limbile hieroglife, hieratice, demotice, arabe, copte și europene fără traducere.

Mit și simbol în Egiptul Antic

De Rundle-Clark, RT, Thames și Hudson. ISBN 0-500-27112-7

O discuție concisă despre teologia lui Kemet, precum și despre ciclurile sale diferite de mituri, limbajul simbolic, cosmologia etc.

Religia în Egiptul Antic: zei, mituri și practică personală

De Schafer, Byron E., ed., Cornell University Press, 1991. ISBN 0-8014-2550-6

O colecție de lucrări academice despre religia kemetică, regalitatea sacră și concepțiile despre Netjer.

Neteru din Kemet: o introducere

De Siuda, Pr. Tamara. (publicat ca Tamara Siuda-Legan), Eschaton Productions, 1994. ISBN 1-57353-105-7

În timp ce prima mea carte, un registru de lucru ilustrat scurt (de 80 de pagini) care prezintă 13 dintre Numele lui Netjer, devine depășită pe măsură ce îmi continui studiile (și va fi înlocuită cu o ediție nouă și mai mare în viitorul apropiat), încă cred este o referință utilă pentru începători la Netjer și religia Kemetică. Include imnuri și meditații.

Citirea artei egiptene: un ghid hieroglific pentru pictura și sculptura egipteană antică

De Wilkinson, Richard H, Thames & Hudson, 1992. ISBN 0-500-27751-6

În primul rând dintr-o serie de două cărți excelente, Wilkinson prezintă cititorul prin lista de semne hieroglifice a lui Gardiner, explicând utilizările simbolice și artistice ale fiecărui simbol cu ​​exemple ilustrate și/sau fotografiate. Foarte recomandat.

Literatură

Voci din Egiptul Antic: o antologie a scrierilor din Regatul Mijlociu

De Parkinson, RB, University of Oklahoma Press, 1991. ISBN 0-8061-2362-1

O colecție de scrieri din Regatul de Mijloc al lui Kemet, inclusiv imnuri, povestiri, scrisori (chiar „poștă de ură”!) și formule magice. O privire interesantă asupra unei perioade a istoriei kemetice din propria literatură, cu interpretări bune alături de texte. Foarte recomandat.

Literatura Egiptului Antic: o antologie de povești, instrucție și poezie

De Simpson, William Kelly, ed., Yale University Press, 1972. ISBN 0-300-01711-1

O altă antologie de texte kemetice, culese din traduceri ale diferiților egiptologi. Adesea folosit ca manual în cursurile de la facultate și o selecție bună de materiale din diferite perioade de timp din istoria Kemetic.

Darul lui Tutankamon

De Sabuda, Robert, scriitor și ilustrator, Atheneum Books for Young Readers/Simon & Schuster, 1994. ISBN 0-689-31818-9

O altă carte minunată pentru copii, Darul lui Tutankhamon spune o poveste despre băiatul-rege al dinastiei a XVIII-a și despre modul în care a îndreptat greșelile comise împotriva lui Netjer de predecesorul său, Amenhotep IV/Akhenaton. O nouă privire asupra unei perioade încă controversate din istoria kemetică.

Ectenia lui Ra

De ibid, Seria Bollingen, Texte și reprezentări religioase egiptene, 1957. Epuizat

Acest volum Bollingen prezintă Marea Litanie a lui Ra și alte imnuri solare, precum și o descriere a tablei Senet (considerată a fi unul dintre primele jocuri de societate din lume, dar atribuită unui context religios de către sursele antice) din perspectivă teologică.

Papirusuri mitologice

De Piankoff, A, Seria Bollingen, Texte și reprezentări religioase egiptene, 1957. Epuizat

O colecție de papirusuri funerare dintr-un depozit de morminte pentru preoții cu numele lui Netjer, cunoscuți sub numele de Amen-Ra. O carte cu o transcriere a hieroglifelor și traducerea lor în limba engleză este însoțită de peste 30 de reproduceri complete ale papirusurilor aflate în discuție, mai multe color. Informații rare, dar utile cu privire la diferite manifestări ale literaturii funerare Netjer și Noul Regat/Perioada Târzie.

Literatura egipteană antică

De Lichtheim, Miriam, traducere, (3 volume). University of California Press, 1976. ISBN 0-520-03615-8

O colecție de literatură kemetică aranjată cronologic în trei volume: Regate vechi și mijlocii, Regatul nou și Perioada târzie și nu numai. Acoperă binecunoscutele texte religioase și filozofice kemetice și include poezie, nuvele și literatură de instruire. Foarte recomandat.

Selecții din Husia: Înțelepciunea Sacră a Egiptului Antic

De Karenga, Maulana, University of Sankore Press, 1989. ISBN 0-9434-1206-4

Maulana Karenga, fondatorul sărbătorii de iarnă afro-americane numită Kwanzaa, a alcătuit o colecție foarte bună de texte kemetice în Husia, (un cuvânt creat de Karenga de la Hu și Sia , cei doi paznici ai lui Ra), o antologie a egiptenilor antici. texte de înțelepciune, imnuri și alte lucrări spirituale. Ca parte a proiectului lui Karenga de a crea o sursă centrală pentru textele de spiritualitate africană, această carte este o completare minunată pentru orice bibliotecă kemetică sau africană sau spirituală/religioasă. O dezamăgire este că pare să nu fi făcut propriile traduceri din hieroglife, ci să se fi bazat pe traducerile altor autori – poate într-o versiune viitoare Karenga își va lua rândul în traducerea textelor antice, deoarece parafrazele sale actuale sunt perspicace și înălțător.

Strigătul păsării Benu: O poveste a creației egiptene

De Greger, C. Shana, Houghton Mifflin Co., 1996. ISBN 0-395-73573-4

Această interpretare modernă minunat ilustrată (de către autor) a poveștii de creație a lui An (Heliopolis) a lui Tem (Atum) este o cărțișă frumoasă pe care o puteți împărtăși copiilor sau tinerilor din suflet.

Ecouri ale vocilor egiptene: o antologie a poeziei egiptene antice

De Foster, John L., trans, Universitatea din Oklahoma Seria în cultura clasică Volumul 12, 1992. ISBN 0-8061-2411-3. Epuizat

O colecție de poezie care include cântece de dragoste, imnuri și literatură de înțelepciune care acoperă istoria lui Kemet, redată în frumoasă proză engleză modernă. Foarte recomandat.

Istorie și societate

Calendarele Egiptului Antic

De Parker, RA, Institutul Oriental al Universității din Chicago, 1950. Epuizat

O comparație detaliată a diferitelor papirusuri și texte pentru a completa un calendar de Kemet, cu festivaluri etc. Compară și cele trei tipuri diferite de calendare Kemetic (solar/lunar/civil).

Cronica faraonilor: Înregistrarea domniei după domnie a conducătorilor și dinastiilor Egiptului Antic

De Clayton, Peter, Thames & Hudson, 1994. ISBN 0-500-05074-0

Exact așa cum sugerează și titlul, această carte de cafea este un curs accelerat perfect în istoria Kemeticului, trecând prin liniile conducătorilor de la întunecații Horus Qaa, Scorpion și Nar-mer până la ultimul dintre Ptolemei, Cleopatra VII. O mulțime de imagini, diagrame și informații pentru orice egiptofil și remarcabil de fără erori pentru o carte de masă. Foarte recomandat.

Gramatica egipteană: o introducere în studiul hieroglifelor

De Gardiner, Sir Alan, Institutul Griffith, Muzeul Ashmolean, Oxford, 1957 (ed. a treia, 1988). ISBN 0-900416-35-1

Autoritatea în cursuri de colegiu, cartea Gardiner rămâne cea mai bună resursă cuprinzătoare cu privire la învățare pentru a scrie și să citească hieroglife (vechi prin Regatul Mijlociu), deși un succesor demn de profesorul James Hoch este în lucrări și ar trebui să fie disponibile până la sfârșitul anului 1998. lui Gardiner volumul este scump (70 USD la această scriere), dar esențial pentru studentul serios al limbajului kemetic și al scriptului hieroglific.

Vieți antice: viața de zi cu zi în Egiptul faraonilor

De Romer, John, Henry Holt & Company, 1984. ISBN 0-8050-1244-3

O istorie socială a unei comunități kemetice bine documentate: Noul Regat până la Perioada Târzie „Orașul Artizanilor” la Deir el-Medina, în afara Văii Regilor din Luxorul modern. Util pentru a arunca o privire asupra vieților familiilor unui sat de-a lungul mai multor secole, iar stilul non-academic al lui Romer va angaja chiar și un începător.

Negrii în Antichitate: Etiopienii în experiența greco-romană

De Snowden, Jr., Frank M, Belknap-Harvard, 1970. ISBN 0-674-07626-5

O tratare excelentă a subiectului africanilor, inclusiv egiptenilor antici, în lumea clasică mediteraneană: funcția și expresia lor în istoria greco-romană, contribuțiile lor la cultura clasică etc. Un subiect important și adesea trecut cu vederea.

Egiptul Antic: O istorie socială

Prin Trigger, BG; Kemp, BJ; O’Connor, D.; și Lloyd, AB, Cambridge University Press, 1983

Ceea ce Erman a început pentru studiul culturii kemetice cu Viața în Egiptul Antic , această echipă de savanți aduce un cerc complet. Aranjată cronologic de la perioadele predinastice până la perioadele târzii, această carte detaliază structura socială a vieții kemetice, evidențiată prin date solide (descoperiri arheologice, studiul corpurilor, structurilor, textelor și altor societăți contemporane). Una dintre cele mai utile introduceri în cultura Kemetic în tipărire. În plus, importantă este istoria sa detaliată a Nubiei și relația lui Kemet cu alte națiuni africane înainte și după vremea sa, care nu este adesea văzută în cărțile de egiptologie.

Texte funerare

Cartea morților sau a ieșirii în timpul zilei: ideile egiptenilor antici cu privire la viitor, așa cum sunt exprimate în propriii lor termeni

De Allen, TG, trans, Institutul Oriental al Universității din Chicago, Studies in Ancient Oriental Civilization #37, 1974. ISBN 226-6240-2

Aceasta este cea mai bună traducere directă în engleză disponibilă în prezent dintre toate textele sursă cunoscute, denumite în mod colectiv „Cartea morților”.

Textele piramidale ale lui Unas

De Piankoff, A, Seria Bollingen, Texte și reprezentări religioase egiptene, 1957. Epuizat

Cuprinzând un alt volum din setul de reproduceri/traduceri ale textelor kemetice al lui Bollingen, Textele piramidale ale lui Unas sunt poate cel mai cunoscut și mai complet dintre textele piramidei. Foarte recomandat.

Cartea egipteană a morților: cartea plecării de zi: prima prezentare autentică a papirusului complet al lui Ani, cu texte integrate și imagini color.

De ibid, Chronicle Books, San Francisco, 1994. ISBN 0-8118-0767-3

Titlul spune totul: o retraducere și o nouă prezentare a Papirusului Ani, în ordinea corectă și cu reproducerile papirusului corespunzătoare unde se află cuvintele. Corectează multe dintre greșelile lui Budge și are comentarii minunate. O necesitate pentru orice bibliotecă Kemetic. Supradimensionat.

Textele piramidelor egiptene antice

De ibid, Warminster: Aris & Phillips. Epuizat

Înainte de Cartea Morților și Textele Sicriului, au existat Textele Piramidelor, formule funerare enigmatice pentru tranziția conducătorului Vechiului Regat decedat în lumea de apoi. Acestea sunt unele dintre cele mai vechi texte religioase ale lui Kemet care au supraviețuit. O versiune broșată a acestei compilații este disponibilă sporadic; dacă vezi unul, ridică-l, deoarece cartea este greu de găsit.

Textele sicriului egiptean antic

De ibid, Warminster: Aris & Phillips, 1978. Epuizat

O privire de lungă durată asupra textelor funerare din Regatul Mijlociu pictate pe vârfurile și părțile laterale ale sicrielor.

Cartea Egipteană Antică a Morților

De Faulkner, RO, trans, University of Texas Press, Austin, 1990. ISBN 0-292-70425-9

O altă traducere directă, aceasta conținând reproduceri pline de culoare din diferite papirusuri. Mai accesibil decât Allen datorită aspectului său de capitol și paragraf. Foarte recomandat.

Trezirea lui Osiris: Cartea Egipteană a Morților

De Ellis, Normandi, Phanes Press

O retraducere a conținutului Papyrus Ani în limba engleză modernă, cu capitole suplimentare scrise de autor. Nu un text savant (Ellis își bazează lucrarea pe o parafrază a lucrării lui Sir EA Wallis Budge), dar care provoacă gânduri și frumos. Este disponibilă o versiune audio.